Fumătorii nu vor mai putea lua pauză de ţigară la locul de muncă şi va fi interzis fumatul în trenuri, lifturi şi în toate clădirile administrative, inclusiv în ministere.

Pentru a putea fuma, o persoană va trebui să se afle la o distanţă de 15 metri de aeroporturi, gări şi staţii de metrou. Ţigările nu vor mai fi vândute în chioşcurile de pe stradă, o practică până acum curentă în Rusia. În Rusia, un pachet de ţigări costă aproximativ 40 de ruble (un euro) şi până acum era permis să se fumeze în restaurante şi baruri.

'Fumătorii pot fi liniştiţi pentru moment' , a menţionat vineri ziarul Metro, subliniind că nicio amendă nu este încă prevăzută pentru contravenienţi. Amendamentele la Codul administrativ rus care trebuie să stabilească valoarea amenzilor nu au fost încă adoptate.

Alte măsuri prevăzute sunt creşterea accizelor la ţigări şi stabilirea unui preţ minim pentru un pachet de ţigări. Rusia are circa 44 milioane de fumători, reprezentând o treime din populaţia ţării. Aproximativ 400.000 de ruşi mor în fiecare an din cauza complicaţiilor provocate de tabagism.