"Am avut noroc si am recuparat o parte din bani", a afirmat Artiom Sychev, responsabil in cadrul departamentului de securitate al respectivei banci. Cine anume s-a aflat in spatele atacurilor si cum s-a produs spargerea, institutia nu a precizat. Dar potrivit CNN, operatiunea seamana cu actiunile care au avut loc in ultimul timp pretutindeni in lume. In special, televiziunea americana aminteste atacul din Ecuador (ianuarie 2015), Filipine si Vietnam (octombrie anul curent).

Aceasta dezvaluire survine la cateva zile cupa ce Serviciul federal de securitate, FSB, fostul KGB, a anuntat ca o serie de mari banci din zeci de orase ale Rusiei ar urma sa devina tinte ale unor ample infractiuni cibernetice, puse la cale de serviile speciale straine. Acelasi FSB sustinea ca atacurile vor fi declansate in data de 5 decembrie si ca servere puternice si centre de comanda pentru desfasurarea acestor atacuri ar fi fost amplasate pe teritoriul Olandei de compania ucraineana BlazingFast.

Tot atunci, Banca centrala preciza ca dispune de toate informatiile referitoare la pericolul semnalat de FSB. "Cei care au inventat aceste atacuri cibernetice se gandesc, probabil, ca exista vulnerabilitati. E o prostie", spunea, la momentul respectiv, viceministrul rus de finante, Aleksei Moiseev.