Trei protestatari au fost arestaţi, între care unul care difuza pliante în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, a indicat organizaţia neguvernamentală rusă OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor la acţiunile de protest. Pavel Rasudov, fost lider al grupului "Partidul Piraţilor", sustine ca autorităţile încearcă să preia controlul şi să supravegheze Internetul inca din 2011, când mii de oameni au ieşit în stradă în semn de protest fata de victoria partidului lui Vladimir Putin în alegerile legislative.

Intr-adevar, mobilizarea s-a facut, atunci, pe diferite retele de socializare, iar demonstratiile au fost de cea mai mare amploare împotriva celui de-al treilea mandat prezidenţial obţinut de Putin în acelaşi an. "Puterea a inteles, atunci, că Internetul este un instrument puternic, care i-a adus pe oameni în stradă", a adaugat Rasudov.

La sfarsitul saptamanii trecute, parlamentul de la Moscova a aprobat o lege ce interzice utilizarea în Rusia a "anonymizers", servicii web care permit accederea în mod anonim la site-urile blocate în ţară. De asemenea, Duma de Stat - camera inferioară a legislativului - a votat alt act normativ ce obligă utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea folosi mesageriile de pe Internet.La sfârşitul lunii iunie, Roskomnadzor, autoritatea ce supraveghează mass-media în Rusia, a ameninţat cu blocarea Telegram, o mesagerie extrem de populară în Rusia pentru nivelul său ridicat de criptare.

Demonstratiile de duminica au fost organizate de partidul Parnas, condus de fostul premier Mihail Kasianov, si, potrivit analistilor, a fost un prim test, o incercare de mobilizare a tinerilor. Daca a fost un succes? Cu siguranta nu, avand in vedere ca organizatorii mizau pe 10.000 de participanti. Nu trebuie insa uitat ca este vara, perioada de vacanta si concedii.

In alta ordine de idei, manifestatiile arata ca, fara indoiala, campania electorala pentru alegerile prezidentiale de anul viitor vor fi tensionate si agitate. Iar daca Statele Unite vor aplica noul pachet de sanctiuni aflat acum in dezbaaterea Congresului, impotriva Rusiei, masuri care vizeaza inclusiv tranzactiile cu hidrocarburi ale Moscovei, situatia economica din tara lui Putin se va agrava considerabil.

Pana acum, regimul lui Putin s-a descurcat cu banii: economiile pastrate in diferite fonduri alimentate cu precadere din veniturile realizate de industria energiei au ajutat Kremlinul sa plateasca salariile si pensiile. Dar s-a ajuns la fundul sacului si, in pofida tuturor eforturilor depuse de Moscova impreuna cu marii producatori de petrol din Orientu Mijlociu si nu numai, titeiul refuza cu incapatanare sa se scumpeasca. Nu trebuie uitat ca visteria rusa depinde catastrofal de mult de incasarile din vanzarile de hidrocarburi. 

Pe de alta parte, opozitia nu are, deocamdata, o personalitate capabila sa-i tina piept lui Putin. Aleksei Navalnii? Nu, sustin expertii. Fostul oligarh Mihail Hodorkovski? Posibil, dar deocamdata incert.