Concret, Iran este gata sa exporte in Rusia pana la 500.000 de barili de petrol pe zi. In schimb, Rusia este pregatita sa trimita in Iran produse si utilaje. O tranzactie estimata la 1,5 miliarde de dolari luna. „S-a ajuns la detalii, dar data semnarii acordului depinde de rezolvarea acestor detalii”, a declarat surse de la Moscova, citate de presa locala.

Comentand, expertul in energie Sergei Agibalov a estimat ca, daca informatia este corecta, „e un fel de manevra ocolitoare, menita sa vina in ajutorul Iranului. Desi, avand in vedere complexitatea problemei, totul se putea aranja si fara petrol. Adica oficial, in contul creditelor sau prin intermediul altor instrumente”, a spus analistul. Oricum, a continuat el, asistam la elaborarea unor noi abordari.

La randul lui, directorului Institutului rus pentru studierea Iranului, Radjab Safarov, este de parere ca, dupa toate probabilitatile, petrolul pe care-l Rusia il va primi va fi livrat in Asia de est, mai precis in China. Evident, Rusia nu are nevoie de acest titei, dar „manevra este in avantajul Moscovei din punct de vedere logistic, pentru ca va exista cumparator pentru toata cantitatea de petrol. Iar primul candidat este China. Aici intra in joc relatiile ruso-chineze”, a explicat Safarov. In context, el a mentionat ca 500.000 de barili reprezinta aproape jumatate din exportul total al Iranului.

In alta ordine de idei, a continuat Safarov, se va ridica problema Occidentului, „pentru care gestul Moscova va fi o reala surpriza, chiar daca Moscova nu a aderat la sancatiunile internationale impuse Teheranului. In schimb, proiectul ofera avantaje economice excelente. Rusia va cumpara 500.000 de barili pe zi nu la pret de bursa, la un pret stabilit strategic, rezultat al acestei colaborari. Rusia va castiga o gramada de bani de la China”, crede expertul. In opinia lui, Iranul va cere Rusiei in special grau. „Iran importa zilnic intre 5 si 7 milioane tone de grau, din care 10-20% era rusesc. Acum, va fi 50%”.