"Categoric, lucrurile s-au schimbat" de când Rusia a înfiinţat cele două fonduri suverane de investiţii. "Preţul ţiţeiului a scăzut şi nu le mai putem înlocui", a apreciat Siluanov. Rusia este cel mai mare exportator de ţiţei şi gaze din lume iar în ultimii ani veniturile bugetare au fost afectate de scăderea preţurilor materiilor prime.

În 2004, autorităţile au înfiinţat Fondul de stabilizare, alimentat cu banii din exporturile de hidrocarburi, iar după patru ani acesta a fost împărţit în Fondul de rezervă şi Fondul naţional al prosperităţii.

Siluanov a mentionat că Executivul încă trebuie să finalizeze toate investiţiile în infrastructură făcute din Fondul naţional al prosperităţii, cu active de 74,2 miliarde de dolari, aproape două treimi fiind denominate în euro, lire sterline şi dolari. Ministerul de Finanţe va prezenta Guvernului propunerile referitoare la noul fond suveran de investiţii, a precizat Anton Siluanov.

Activele Fondului de rezervă au scăzut la 16,5 miliarde de dolari, de la aproape 92 de miliarde de dolari în 2004, noteaza agerpres.