“Aparatele zburatoare fara pilot si cu raza mare de actiune impun o analiza suplimentara, mai ales ca generatia urmatoare a aviatiei de lupta nu va folosi, dupa toate probabilitatile, piloti. Fireste, se lucreaza intens pe aceasta tema”, a spus Deinekin, citat de agentia RIA Novosti.

A fost raspunsul dat de generalul rus la intrebarea de ce Rusia construieste, cu multa intarziere fata de SUA, avionul de lupta T-50 din generatia V, si nu trece direct la aparate din generatia VI. Potrivit spuselor sale, Rusia nu-si poate permite sa treaca peste etape, pentru ca nu este, spre exemplu Franta care, in calitate de membru NATO, poate cumpara avioane de lupta din generatia V atat din SUA, cat si din Rusia. “Trebuie sa lucram independent la acest proiect foarte important, pentru ca nu vom reusi sa ignoram anumite etape”, a subliniat ofiterul rus.

Rusia finalizeaza, in prezent, faza de testare a avionului de atac T-50, care va fi prezentat in premierul la salonul MAKS-2013, ce-si va deschide portile maine pe aeroportul Jukov, situat nu departe de Moscova. Analistii afirma ca marile puteri europene nu-si vor bate capul cu generatia V de avioane de lupta, ci vor trece direct la urmatorul nivel de perfectionare a acestor masini.