Potrivit ministerului, scrisoarea este "o măsură de ripostă la persecuţia la care sunt supuse media ruse în SUA". Radio Free Europe/Radio Liberty, post de radio finanţat de Congresul SUA, a confirmat primirea unui astfel de e-mail de atentionare, textul subliniind ca, daca nu se supune regulilor cerute, i s-ar putea aplica o lege ce obligă organizaţiile nonguvernamentale ce beneficiază de o finanţare străină să se înregistreze ca "agenţi străini".

Adoptat in 2012, respectivul act normativ, care nu a fost folosit împotriva mijloacelor de comunicare in masa, obligă structurile care au activităţi cu caracter 'politic' şi sunt finanţate din fonduri străine să se înregistreze ca "agenţi străini", o formulă care aminteşte de epoca Războiului Rece. Unele ONG-uri au fost nevoite să renunţe la finanţări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis.

Printre instituţiile media care au primit această scrisoare se numără inclusiv Voice of America si site-urile regionale ale Radio Free Europe/Radio Liberty, unul dintre acestea fiind specializat în informaţii privind Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia. "Aceste acţiuni nu vizează decât media americane, este o măsură excepţională ca răspuns la posibila atribuire a statutului de 'agent străin' postului RT în SUA".