Elita politica a Rusia a vrut sa se debaraseze de un opozant incomod, o personalitate cu mare priza la public, un om indragit si respectat de opinia publica? A fost un asasinat comandat de Kremlin sau de alte forte? In Rusia nimic nu este imposibil. Astfel de drame s-au mai intamplat. Cazul Annei Politkovskaia, spre exemplu, ucisa in scara blocului unde locuia. Nici pana astazi, dupa aproape 10 ani de la acea drama, nu se stie cu exactitate cine si de ce a curmat viata jurnalistei.

De aceasta data, autoritatile ruse s-au mobilizat mai repede. A fost identificata masina din care s-a tras asupra lui Nemtov, iar apartamentul acestuia din Moscova a fost perchezitionat. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a trimis condoleante familiei. O reactie similara a venit, in pofida orei tarzii, si din partea liderului rus, Vladimir Putin, dovada ca la Kremlin nimeni nu a prea dormit noaptea trecuta.

Nici nu este de mirare. Cei care l-au impuscat pe Nemtov au ales momentul perfect pentru ca uciderea liderilului opozitiei sa para o actiune cu tenta politica: duminica, Nemtov urma sa participe la un mars anticriza. "Nu cred ca aceasta moarte ar putea avantaja pe cineva, dar intr-o oarecare masura, tragedia are puterea de a uni opozitia", a comentat, de la Washington, analistul Earl Rasmussen, bun cunoscator al Rusiei. "Moartea lui Nemtov poate strange randurile opozitiei", a subliniat el.

Amenintari pe retelele de socializare

Olga Vahrina, consilierul deputatului Nemtov, spune ca, in ultimele luni, politicianul a primit numeroase amenintari pe retelele de socializare. "Nemtov a depus chiar si o sesizare la politie. S-a intamplat spre sfarsitul anului trecut. Nu stim cine le-a trimis", a recunoscut Vahrina, eliminand din capul locului varianta unui asasinat din gelozie. "Boris Efimovici a fost un om deosebit de cinstit, corect si plin de tact", a precizat Olga Vahrina.

Din ordinul lui Putin, de ancheta se vor ocupa direct conducerile Ministerului de interne si FSB. De dincolo de Ocean, Obama a cerut autoritatilor ruse "o investigatie transparenta si onesta, pentru ca vinovatii sa fie trasi la raspundere".

Trebuie mentionat, in acest context, faptul ca, potrivit unuia dintre colaboratorii lui Nemtov, Ilia Yashin, fostul lider al opozitiei ruse initiatise o ancheta legata de participarea militarilor rusi in conflictul din estul Ucrainei. Nemtov  urma sa publice un raport in acest sens. Colegii lui Nemtov din partidul PARNAS au afirmat, la randul lor, ca "Nemtov nu era agreat de elitele la putere din Rusia, dar nu era foarte iubit nici la Iaroslav, unde era deputat si unde se ocupa, printre altele, de coruptia din randul functionarilor de rang inalt".

Politicianul Nemtov

Unul dintre cei mai straluciti lideri ai miscarii de opozitie din Rusia, Boris Nemtov s-a facut pentru prima data cunoscut in 1991, cand a fost numit guvernator al regiunii Nijnigorod. Inca nu implinise 30 de ani la acea data. Ulterior, el a lucrat in numeroase structuri ale statului, a fost vicepremier si membru al Consiliului de securitate al Rusiei.

In 1999 a fondat impreuna cu mai multi colegi miscarea Uniunea fortelor de dreapta, formatiune care a reusit sa reziste timp de 10 ani in Duma de Stat, Nemtov afirmandu-se ca unul dintre cei mai straluciti oratori, discursurile lui fiind intotdeauna la obiect, pline de talc si foarte bine structurate.

In 2003, Nemtov a anuntat ca se retrage in business. Dar nu a fost sa fie!. Dupa cum el insusi declara, "societatea rusa are nevoie de oameni cinstiti". Ca atare, a ocupat functii de responsabilitate in diferite fonduri siorganizatii, a scris un raport extrem de critic la adresa lui Vladimir Putin, a fost consilier al fostului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko.

Lupta anticoruptie

In urma cu doi ani, el a fost ales deputat din partea regiunii Iaroslav, unde a declansat un adevarat razboi impotriva coruptiei. Cu rezultate evidente, spre disperarea liderilor locali. Astfel, in iulie anul trecut, dupa un scandal de coruptie de buna voie a demisionat Aleksandr Senin, viceguvernator al regiunii Iaroslav.

In decembrie anul trecut, acelasi Nemtov a fost unul dintre intiatorii altei anchete de coruptie, care l-a vizat direct pe guvernatorul regiunii mentionate, Serghei Iastrebov, acuzat de fals in declaratia de avere. La inceputul lunii februarie, Nemtov a cerut administratiei de la Kremin demiterea acestuia. Acum, Nemtov a fost ucis. La cativa pasi de Kremlin, intr-o noapte ploioasa si rece.