Astfel, elicopterele de lupta Ka-52K Katran, produse si destinate, initial, pentru Mistral, vor fi desfasurate pe portavionul Andrei Kuznetov. In opinia cotidianului Izvestia, aceasta decizie va imbunatati capacitatile navei, care acorda sustinere unitatilor de desant.

Portavionul Amiral Kuznetov va furniza sustinere aeriana si va putea fi deplasat, de asemenea, in zone de coasta, specific pentru navele tip Mistral. "O deplasare combinata de avioane de vanatoare MiG-29K si elicoptere de atac Ka-52K vor spori potentialul de lupta al crucisatorului si va permite extinderea ariei de utilizare a navei", sustine Izvestia.

Rusia a comandat doua nave Mistral, un contract in valoare totala de 1,2 miliarde de euro, incheiat intre DCNS/STX si Robonoronexport in 2001. Primul portelicopter, botezat Vladivostok, urma sa fie livrat de partea franceza in noiembrie 2014, dar presedintele Francois Hollande a decis suspendarea contractului pe fondul evenimentelor din Ucraina si a sanctiunilor occidentale impuse Moscovei.

Cateva luni mai tarziu, in august 2015, Moscova si Paris au  hotarat sa rezilieze definitiv contractul. Pentru ca la sfarsitul lunii septembrie a aceluiasi ani, Hollande sa convina cu omologul sau egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, ca nava sa fie cumparata de Cairo.