"Ce tendinte vor aparea daca politica de confruntare capata acum forma unei planificari militare? Desigur, este un aspect important care apasa asupra relatiilor dintre Rusia si NATO, iar noi stim din experienta razboiului rece ca orice politica ostila genereaza planuri de lupta, care, la randul lor, genereaza o politica ostila", a spus diplomatul rus la o conferinta de presa.

"Iar senzatia este ca, inca un pic, si NATO se lasa acaparat de aceasta spirala, pentru ca, daca vor fi continuate, toate eforturile militare actuale vor necesita, la un moment dat, o justificare ideologice si politica", a adaugat emisarul Kremlinului la NATO.

"Si ce vedem noi astazi? Ca numarul de sperietori nu se reduce, creste. Uneori ramai uluit cand citesti studii serioase, care ajung la concluzia ca Rusia nu a atacat tarile Baltice numai pentru ca NATO a reusit la timp sa desfasoare trupe straine in zona", a considerat util sa sublinieze interlocutorul ziaristilor rusi.

In acest context, Grushko a precizat ca Moscova nu va ramane indiferenta la noua configuratie a fortelor NATO si va adopta masuri tehnico-militare pentru reducerea eventualelor riscuri. "Alianta ne reproseaza lipsa de transparenta, dar cea mai mare transparenta, cea mai mare previzibilitate era asigurata de Tratatul privind armamentul conventional din Europa, care trebuia actualizat, dar care a fost blocat, practic, de tarile NATO. De aceea, reprosurile trebuie adresate nu Rusiei, ci, inainte de toate, Aliantei insasi", a lansat diplomatul rus.

Iata de ce, a continuat el, "nu pot decat sa repet ca NATO trebuie sa procedeze la o revizuire completa a relatiilor cu Rusia, sa renunte la tentativele de intimidare, sa-si indrepte spre noi forta militara folosind exercitii nesfarsite, creand grupari suplimentare, desfasurand de-a lungul granitelor noastre sisteme antiracheta, ridicand nivelul lupta in Marile Baltica si Neagra, in imediata vecinatate a unor centre de importanta vitala pentru noi".