Senatul rus (Camera Superioară) a votat miercuri în unanimitate un proiect de lege prin care se interzice adopţia copiilor ruşi de către cetăţeni americani, după votul favorabil dat de Dumă (Camera Inferioară) săptămâna trecută, consemnează Associated Press.Această iniţiativă legislativă vine ca măsură de răspuns după adoptarea 'legii Magnitski' în Congresul american, ce prevede sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi implicaţi în decesul în detenţie în anul 2009 a juristului Serghei Magnitski, care dezvăluise deturnări de fonduri de către funcţionari publici.

Legea, a fost criticată dur de opoziţie, dar şi de unii oficiali, care au avertizat că aceasta încalcă norme internaţionale, precum Convenţia asupra Drepturilor Copiilor. Preşedintele Vladimir Putin nu s-a angajat explicat că o va promulga, dar el consideră că actul normativ este un răspuns firesc la 'legea Magnitski'.

În timpul votului din Senatul rus, mai mulţi protestatari au fost reţinuţi miercuri în faţa clădirii acestei instituţii, pe una dintre pancartele lor fiind scris 'copiii rămân îngheţaţi în Războiul Rece'. Cei care critică legea avertizează că acei copii rămaşi orfani vor fi privaţi de posibilitatea de a scăpa din orfelinatele sumbre ale Rusiei. Potrivit UNICEF, în prezent în Rusia există circa 740.000 de copii care nu se află în custodia unui adult.

Parlamentarii ruşi argumentează că prin această lege vor fi încurajate adopţiile în Rusia şi vor fi protejaţi copiii ce ar urma să fie lăsaţi în custodia unor americani, pe care îi critică pentru rele tratamente aplicate copiilor ruşi, ei dând exemplul lui Dima Yakovlev, un bebeluş adoptat de o familie americană şi care a murit în anul 2008 după ce a fost lăsat să stea mai multe ore într-o maşină închisă în plin soare.