Rusia a apreciat luni că planurile Israelului de a construi 3.000 de locuinţe noi în Ierusalimul de Est şi Cisiordania sunt "ilegale", îndemnând statul evreu să-şi "reconsidere"decizia, relatează AFP.


"Construirea unor colonii în teritoriile palestiniene ocupate de către Israel în 1967, inclusiv în Ierusalimul de Est, este ilegală; ea nu este recunoscută de către Rusia şi comunitatea internaţională", a declarat, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe. Potrivit institutiei, realizarea noilor planuri are "o influenţă negativă asupra eforturilor de relansare a negocierilor directe" între statul evreu şi palestinieni cu privire la rezolvarea conflictului israeliano-palestinianl.

În consecinţă, precizeaza comunicatul, Rusia "îndeamnă partea israeliană să-şi reconsidere planurile de locuinţe". La sfarsitul saptamanii trecute, Israelul a anunţat, a doua zi după ce Palestina a primit statutul de stat observator non-membru la ONU, că intenţionează să construiască 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE), Turcia şi reprezentanţii a 21 de ţări au condamnat aceste planuri. În plus, Moscova a cerut Guvernului israelian să nu blocheze, aşa cum a anunţat duminică, transferul taxelor pe care le colectează în numele Autorităţii Palestiniene, apreciind că aceasta "va complica" situaţia socio-economică şi umanitară "dificilă" din teritoriile palestiniene.