„Navele din aceasta categorie si care nu apartin statelor riverane nu au dreptul, conform Conventiei de la Montreux, sa traverseze stramtorile spre Marea Neagra”, au declarat reprezentanti ai marinei militare a Rusiei. Precizarea survine dupa ce mai multe mijloace de informare in masa au afirmat ca portavionul poate patrunde in apele Marii Negre.

Intre timp, presedintele SUA, Barack Obama, i-a raspuns omologului sau rus, afirmand, ca, dupa toate probabilitatile, „presedintele Vladimir Putin are cu totul alta echipa de juristi. Poate ca are si alt set de interpretari. Dar nu cred ca asta ar trebui sa deranjeze pe cineva”, a spus Obama, vorbind la Washington. In opinia lui, actiunile intreprinse de Rusia vizavi de Ucraina vor indeparta de Moscova alte tari.

„Statele apropiate de Rusia nutresc o ingrijorare profunda, dar si numeroase semne de intrebare legate de un astfel de amestec in treburile altora”, a explicat Obama. Acest lucru, a continuat liderul de la Casa Alba, va determina multe tari sa stea cat mai departe de Rusia. In cadrul unei conferinte de presa, Putin a caracterizat marti evenimentele din Ucraina drept o acaparare prin forta a puterii, subliniind, in acelasi timp, ca, pentru moment, Moscova nu vede necesitatea trimeterii de trupe miltiare pe teritoriul acestei tari.

Pe de alta parte, in replica la intentiile Washingtonului, care a dat clar de inteles ca analizeaza posibilitatea introducerii de sanctiuni impotriva Rusiei pentru situatia din Ucraina, purtatorul de cuvant al Ministerului de externe de la Moscova a precizat ca tara sa va trebui sa raspunda la aceste masuri.

„Le-am explicat in repetate randuri americanilor de ce sanctiunile lor unilateriale nu se inscriu in standardele unor relatii normale intre state. Dar nici un efect. Ceea ce inseamna ca va trebui sa raspundem, nu neaparat simetric. Decizia ne apartine”, a spus Aleksandr Lukashevich, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei pe care o reprezinta.