"Este o creştere a cheltuielilor, o povara uriasa care apasa pe umerii unei economii economii aflata intr-o situaţie delicată pe fondul scăderii preţului la hidrocarburi şi a sancţiunilor economice impuse din 2014" de către ţările occidentale în urma conflictului din Ucraina, a subliniat SIPRI în studiul său.

Expertii institutului din Stockholm  noteaza, de asemenea ca Arabia Saudită, care a detinut al treilea buget în 2015, a coborât pe locul patru în 2016, cheltuielile sale militare reducandu-se 30 %, la 63,7 miliarde de dolari, "în pofida unui angajament continuu în conflicte regionale". "Scaderea veniturilor petroliere şi problemele economice generate au forţat multe ţări exportatoare" de aur negru la o revizuire in scadere a fondurilor destinate apararii a subliniat un expertul SIPRI, Nan Tian.

Statele Unite raman lider incontestabil al clasamentului, cu un buget militar in crestere cu 1,7 % în 2016, la 611 miliarde de dolari. Urmează China, cu 215 miliarde de dolari, adică un plus de 5,4%, mai puţin rapid decât în anii precedenţi.

Donald Trump, devenit preşedinte în ianuarie, a făcut din armată prioritatea sa bugetară. De altfel, succesorul lui Barack Obama a declarat deja că nu va ezita să recurgă la forţă: SUA au bombardat în aprilie o bază aeriană în Siria şi poziţii ale Statului Islamic în Afganistan, ameninţand, totodata, Coreea de Nord.

In opinia SIPRI, creşterea cheltuielilor americane în 2016 "ar putea semnala sfârşitul unei tendinţe de scădere" înregistrată sub mandatul preşedintelui Obama prin grija rigorii bugetare şi datorită retragerii trupelor din Afganistan şi Irak.  Dar "evoluţia cheltuielilor rămâne incertă din cauza situaţiei politice schimbătoare în SUA", a estimat Aude Fleurant.

In ceea ce priveste Europa Occidentala, victima a mai multor atacuri teroriste din 2015 şi criticată de Donald Trump pentru o contribuţie la NATO pe care el o consideră insuficientă, ea şi-a majorat bugetele militare pentru al doilea an consecutiv cu 2,6%. Aproape la egalitate cu India, cea de-a cincea, Franţa are al şaselea buget militar (55,7 miliarde de dolari), devansând Marea Britanie (48,3 miliarde).

Tendinţa reînarmării este sensibilă în Europa Centrală şi de Est, precum şi în ţările baltice. "Creşterea cheltuielilor multor ţări în Europa Centrală poate fi imputată în parte percepţiei potrivit căreia Rusia reprezintă o ameninţare mai mare", a constatat Siemon Wezeman. Bugetul total consacrat apărării membrilor europeni ai NATO este de aproape patru ori superior celui al Rusiei.