Indiferent de continutul listei alcatuita de Washington si cunoscuta drept „lista Magnitski”, publicarea ei va afecta negativ relatiile dintre eele doua tari. Surse aproapiate Kremlinului au declarat pentru cotidianul Kommersant ca „imediat ca SUA vor face publica lista lor, Rusia va prezenta lista ei”. In plus, Moscova a pus la punct o serie de masuri care vor fi aplicate daca lista americana va cuprinde mai mult decat cele 60 de nume despre care s-a vorbit in Congresul SUA.

Initial, Congresul american a cerut introducerea de sanctiuni impotriva a 280 de functionari rusi, extinderea listei fiind solicitata in mod insistent de serviciile speciale si de organizatiile civile. Ulterior insa surse concordante au dat de inteles ca, pentru a nu se ajunge la o deteriorare periculoasa a relatiilor cu Moscova, Casa Alba va publica o lista cu numai 15 nume.

Desi, estimeaza Kommersant, „lista restransa” ar putea fi doar partea vizibila a listei: conform legislatiei americane, Casa Alba are dreptul de a secretiza restul, din „considerente de securitate nationala”. Ultimele informatii neoficiale obtinute de cotidianul mentionat arata ca Washingtonul va merge pe aceasta ultima varianta. „Lista Magnitski va avea, dupa toate probabilitatile, o parte ascunsa”, au asigurat sursele Kommersant.

Moscova a pregatit un raspuns. Tot din surse, Kommersant a aflat ca pe lista sa Kremlinul a trecut numele a 71 de americani „nedoriti”. Exista, de asemenea, si un „pachet” suplimetar cu 33 de nume, intocmit  "pentru orice eventualitate".  Reiese un total de 104 cetateni ai SUA carora Rusia nu le va acorda drept la viza.

Kommersant noteaza, in context, ca acest schimb de liste survine in contextul in care la 15 aprilie este asteptata vizita la Moscova consilierului presedintelui SUA, Tom Donilon. El vine in capitala rusa pentru a-i inmana presedintelui Vladimir Putin un mesaj personal din partea omologului sau de peste Atlantic, Barack Obama. „Presedintele Obama porneste de la convingerea ca procesul de detensionare a relatiilor dintre tarile noastre nu trebuie ingropat, ba dimpotriva, in pofida disensiunilor, trebuie gasite puncte comune, pentru a evita o agravarea a raporturilor ruso-americane”, au dezvaluit pentru Kommersant surse apropiate diplomatiei SUA.