E ca la tenis. Unul paseaza, celalalt raspunde. De cand a anexat Crimeea la teritoriul ei, printr-o manevra care care i-a surprins pe toti, Rusia si-a ridicat lumea in cap. Relatiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat cumplit, presedintele Vladimir Putin riscand o izolare totala pe plan international, daca nu renunta sa-i mai sustina pe insurgentii separatisti din estul Ucrainei.

In incercarea de a-l determina pe liderul de la Kremlin sa actioneze in directia dorita, SUA si UE au instituit o serie de sanctiuni. Intr-o prima faza, ele au vizat doar responsabili rusi, apoi lista "neagra" a fost extinsa asupra colaboratorilor apropiati ai presedintelui Putin, dupa care s-a trecut pe pedepse economice, sectoriale.

Dar Vladimir Putin nu s-a lasat convins. Dimpotriva, a decis ca este de demnitatea lui sa adopte sanctiuni impotriva Occidentul, interzicand importul de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei.. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia.

Se pare ca europenii nu s-au asteptat la o astfel de replica din partea Kremlinului, care a stiut unde sa loveasca. Potrivit unui calcul aproximativ facut de jurnalistii de la Financial Times, embargoul rus va costa Spania aproape 340 de milioane de dolari, Finlanda - 400 de milioane, Polonia - 700 de milioane. In total, producatorii europeni de produse agroalimentare vor pierde intre 8 si 12 miliarde de dolari.

Ce pierde Rusia? In primul rand si acel dram de incredere de care a mai beneficiat din partea statelor occidentale. In al doilea rand, embargoul impus de Moscova risca sa arunce economia nationala intr-o criza de lunga durata si cu rezultat necunoscut. In al treilea rand, o degradare a nivelului de trai al populatiei ar putea antrena un val de nemultumiri, cu urmari absolut imprevizibile nu numai pentru stabilitatea Rusiei, dar si a intregului continent european.

Si ce daca, pare sa-si spuna mai marii de la Kremlin! Prin urmare, Rusia are în vedere în prezent interdicţia, totală sau parţială, a importurilor de autoturisme occidentale. Asa afirma cotidianul Vedomosti care, ca orice ziar care se respecta, citeaza doua surse guvernamentale. Totusi, noua interdicţie nu se va aplica autoturismelor produse în Rusia de constructorii auto străini.

Este vorba de Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota şi Hyundai Motor Co, toti avand uzine în Rusia. Vedomosti adaugă că propuneri vizând noile măsuri au fost trimise deja preşedintelui Vladimir Putin spre analiză, însă o decizie vizând adoptarea de noi sancţiuni nu a fost luată încă.

În prima jumătate a acestui an, vehiculele importate au reprezentat 27% din vânzările de autoturisme pe piaţa din Rusia, în timp ce camioanele importate au reprezentat 46% din vânzări, iar în cazul autobuzelor 13% din vânzări au fost importuri. Grupul auto Renault a semnat recent un acord care să îi permită să preia controlul la AvtoVAZ. Obiectivul alianţei Renault-Nissan-Avtovaz este să controleze o cotă de 40% din piaţa rusească.