Conform planificarii oficiale, racheta Satan 2 ar urma sa intre in serviciul fortelor militare in 2018, urmând să înlocuiască puternicele sisteme balistice RS-20 Voievoda (SS-18 Mod.3 Satan, conform clasificarii NATO)), care de peste 25 de ani formează baza forţelor strategice nucleare ale Rusiei.

Sursa citata precizeaza ca, pentru lansarea productiei, liniile tehnologice ale Krasmaş au fost modernizate sub controlul strict si permanent, adica "24 de ore din 24", al Centrului Naţional de Apărare şi al corporaţiei Roskosmos. Un detaliu care subliniaza importanţa acordată de Moscova rachetei Sarmat, care poate distruge dintr-o lovitură jumătate din statul american California, după cum sustine presa locala..

Intr-un articol postat in pagina sa electronica, postul Zvezda mentioneaza ca Rusia spera ca racheta Sarmat nu doar va înlocui versiunea actuală a Satan, cea mai puternică rachetă balistică a tarii, dar o va propulsa pe un loc fruntas în domeniul tehnologiei balistice. In plus, racheta trebuie să răspundă în mod flexibil la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă al SUA până în 2030.

În acelaşi timp, unii experţi ruşi sunt de parere că prezenţa acestei rachete în arsenalul strategic al Rusiei va fi un factor de descurajare a programului american "Lovitura mondială rapidă" (Prompt Global Strike, PGS).