Kremlinul analizeaza intentiile Statelor Unite, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Dmitri Peskov, fara alte detalii. "Rusia dispune de suficiente mijloace si forte pentru un raspuns adecvat", a dezvoltat insa subiectul senatorul rus Viktor Ozerov, seful comisiei pentru aparare.

Politicianul rus a subliniat ca Moscova nu intentioneaza sa iasa din tratatul privind rachetele cu raza medie si mica de actiune. Dar, daca SUA vor trece de la vorbe la fapte si vom desfasura rachete in Europa, asa cum recomanda un raport al Congresului american, Kremlinul va fi nevoit sa renunte la acea intelegere.

In plus, a adaugat el, "Rusia va intari dispozitivul de rachete Iskander, desfasurate de-a lungul frontierelor de nord ale tarii". Ozerov a mentionat ca, in acest caz, Statul major general al Rusiei va gasi o serie de masuri operative, dar "este mai bine sa nu vorbim despre asta".

"Cu cat vom aborda mai putin acest subiect, cu atat mai bine. Esential este ca Rusia este interesata ca tratatul sa fie respectat si indeplinit, doreste o colaborare pe termen lung cu NATO, dar si cu SUA, fiind oricand dispusa sa se implice in consolidarea securitatii transatlatice", a considerat oportun sa precizeze politicianul rus.

Potrivit unei relatari a agentiei AP, administraţia Barack Obama ia în considerare o serie de măsuri "agresive" de răspuns la ceea ce apreciază a fi încălcarea de către Rusia a unui tratat nuclear datând din perioada Războiului rece, inclusiv instalarea de rachete în Europa, care ar putea distruge preventiv arme ruseşti.

Această 'contramăsură' se numără printre opţiunile avute in vedere de Casa Alba, care presupune, de asemenea, o revizuire a întregii sale politici faţă de Rusia, în contextul intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, anexării Crimeii şi al altor acţiuni considerate de SUA agresive în Europa şi nu numai.

Opţiunile merg într-atât de departe încât una vizează - dar fără a se preciza acest lucru în mod explicit - îmbunătăţirea capacităţii armelor nucleare americane de a distruge ţinte militare de pe teritoriul Rusiei.