„Nu a fost o decizie spontana. A existat o analiza temeinica si amanuntita, care ne-a adus la concluzia ca, din punct de vedere economic, readucerea la vita a acestor submarine este mai avantajoasa decat lichidarea lor”, a explicat interlocutorul publicatiei Vzgliad.

In prezent, flota dispune de patru submarine nucleare din titan: doua din categoria Barracuda – K-239 Karp si K-276 Kostroma, precum si doua submarine modernizate clasa Kondor – K-336 Pskov si K-336 Nijni Novgorod.

Principalele tinte ale ambarcatiunilor Baraccuda si Kondor sunt portavioanele si submarinele. Spre deosebire de Barracuda, care poate folosi pentru distrugerea lor arme conventionale, submarinele Kondor sunt dotate cu rachete nucleare Granat si pot cobori la o adancime de pana la 600 de metri. Pentru aparare sunt folosite rachetele Igla.

„Spre deosebire de otel, titanul nu rugineste si este mult mai rezistent”, a precizat aceeasi sursa. Potrivit unor informatii preliminare, submarinele din titan care vor fi reactivate vor primi noi sisteme de comanda, aparatura radar performanta, precum si sisteme de navigare GLONASS/GPS.