'Asistăm astăzi la o creștere bruscă a activității NATO. Dacă ar fi să vorbim de zboruri în general, de numărul de zboruri ale țărilor membre ale Alianței în regiunile adiacente Federației Ruse și Belarus, acestea au ajuns la 3.000 în 2014, adică s-au dublat. Dacă ar fi să vorbim de zborurile avioanelor de spionaj americane, observăm o creștere substanțială: 140 în 2014 față de 22 în 2013', a afirmat diplomatul rus.

Potrivit afirmatiilor sale, avioane 'AWACS (de recunoaștere și avertizare timpurie) survolează intens România, Polonia și Marea Neagră, iar numărul acestor zboruri a crescut de asemenea foarte mult anul trecut, ajungând la 460'.

'Cei din NATO nu ar trebui să fie deci surprinși că noi interceptăm și însoțim avioanele lor pentru a ne lămuri în ce scop se află ele în apropierea frontierelor noastre', a mai spus Aleksandr Grușko, definind situația creată drept 'un produs al politicii NATO'.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Mark Wright, a declarat sâmbăta trecută că un avion de luptă rusesc de tipul Su-27 Flanker a zburat marțea trecută periculos de aproape de un avion spion american RC-135U deasupra Mării Baltice. Washingtonul a denunțat interceptarea efectuată 'într-un mod periculos și neprofesionist' a avionului său, care zbura în spațiul internațional, după cum a relatat CNN, noteaza agerpres in editia online.