Cu alte cuvinte, aparatura de la bordul satelitului Repei va intercepta si analiza informatia transmisa de dispozitivele electronice, amprentele electromagnetice. In opinia expertilor, noul sistem de spionaj va permite armatei rusa sa intre in posesia informatiilor operative ale potentialilor inamici privind activitatile militare in orice regiune a lumii, precizeaza cotidianul citat.

“Ceea ce inseamna ca potentialul fortelor noastre armate va creste considerabil”, a comentat, la solicitarea corespondentului Izvestia, academicianul Aleksandr Jelezniakov.

Potrivit spuselor sale, la vremea respectiva, ideea de a folosi aparatura orbitala pentru a tine sub observatie teritoriile altor tari a determinat SUA si URSS sa-si dezvolte si perfectioneze programele spatiale.

Cei mai cunoscuti sateliti de spionaj din aceasta categorie sunt aparatele americane Mentor (Orion). Pe orbita evolueaza deja sapte asemenea sisteme. Fiecare dintre sateliti dispune de o antena cu diametrul de 100 de metri, plasandu-i, astfel, in randul celor mai mari aparate spatiale.