Europa de Est si statele baltice pot dormi linistite, a declarat, in acest context, viceministrul rus al apararii, Aleksandr Fomin. "Vorbesc cat se poate se serios", a adaugat oficialul intr-un interviu pentru Deutsche Welle. Intrebat ce semnificatie are numele de cod "Zapad-2017" (zapad in limba rusa inseamna vest), Fomin a spus ca se indica, practic, zona de desfasurare a aplicatiilor, respectiv occidentala a Rusiei, fara nici o referire la tarile din Vest.

"Cuvantul Zapad nu trebuie interpretat in sens politic larg, ca termen geografic care include tarile occidentale din Uniunea Europeana sau membre NATO. S-a avut in vedere locul de desfasurare a exercitiilor, respectiv partea de vest a Rusiei si Belarus, situata mai spre vest decat Rusia", a explicat inaltul ofiter rus.

O explicatie care, cu siguranta, nu va linisti pe nimeni. In ultima instanta, manevrele abia au inceput, ele urmand sa dureze o saptamana si, indiferent de numarul militarilor si tehnicii de lupta mobilizate, toate vor fi acolo, în Belarus, în enclava Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Altfel spus, la doi pasi de Polonia şi statele baltice, care de la anexarea Crimeii în 2014 şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei vad in Rusia o amenintare reala la adresa suveranitatii lor.Exerciţiile Zapad-2017 "sunt ca o provocare la adresa noastra, iar scopul lor este de a ne testa apărarea şi de aceea trebuie să fim puternici", a comentat, printre alele, ministrul britanic apărării. Michael Fallon, recunoscand ca este tot mai ingrijorat faţă de o "Rusie din ce în ce mai agresivă". Pe de alta parte insa, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că nu vede în aceste manevre "o ameninţare iminentă pentru un aliat", regretând în acelaşi timp lipsa lor de transparenţă.

Merita mentionat ca, in prezent, Alianţa Nord-Atlantica dispune de peste 4.000 de soldaţi desfăşuraţi în ţările baltice şi în Polonia. Mai mult, manevrele ruse se deruleaza aproape în paralel cu exerciţii în Ucraina, cu participare americană, şi aplicatii în Suedia, cu implicare a aproape 19.000 de militari, care simulează un atac fictiv din partea unui "adversar mai mare şi sofisticat".

Scenariul manevrelor ruse, desfăşurate în fiecare an în diferite părţi ale ţării, prevede contracararea unor "grupuri extremiste" care s-au infiltrat în Belarus şi în enclava rusă Kaliningrad dinspre trei ţări imaginare, dar uşor de identificat cum ar fi Lituania, Letonia şi Polonia.