Şeful NATO consideră că organizatia pe care o conduce trebuie să-şi revizuiască relaţiile cu Rusia pentru ca, in pofida deciziei din 2010 de dezvoltare a unui parteneriat strategic adevărat cu Moscova, comportamentul actual al Kremlinului arată că, de fapt, nu este un partener sau cel puţin nu se poarta ca atare.

Prin urmare, spune Rasmussen, trebuie sa ne adaptam la noua atitudine a Moscovei. ”Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a schimbat dramatic întreaga situaţie în Europa din punctul de vedere al securităţii. Pacea si securitatea în Europa si-au pierdut garantia, iar NATO trebuie să se adapteze la această situaţie. Obiectivul nostru major este să asigurăm apărarea eficientă a aliaţilor noştri. Trebuie să întărim apărarea noastră colectivă. Am luat deja nişte măsuri, dar este mai mult de făcut”, sustine Rasmussen.

Dezvoltand, el a amintit că Alianţa a întărit patrularea aeriană deasupra ţărilor baltice şi a dislocat avioane-radare AWACS în România şi Polonia, a sporit prezenţa navelor NATO în Marea Neagră. Potrivi precizarilor sale, pe viitor se va proceda la o actualizare a planurilor de apărare, va creşte numărului exerciţiilor militare, vor fi dislocate mai multe forţe pe întreg teritoriul Alianţei pentru o prezenţă mai vizibilă.

Excluzand orice orice opţiune militara pentru rezolvarea crizei cu Rusia, Rasmussen a avertizat ca, dacă trupele Moscovei vor invada estul Ucrainei, consecinţele Kremlin vor fi foarte grave, deoarece comunitatea internaţională va impune sancţiuni economice drastice.