1. Misiune de pace in Oceanul Pacific

In 24 august, pe teritoriul Chinei vor fi organizate ample exercitii militare sub numele de "Misiune de pace - 2014", comune pentru toate tarile membre ale Organizatiei de cooperare de la Shanghai. Nu mai este insa un secret ca, operatiunea reprezinta, de fapt, un camuflaj pentru manevre ruso-chineze.

Rusia va fi reprezentata de un continent "anteriorist" destul de impresionant: tancuri, unitati de artilerie, mijloace de aparare aeriana. Nu lipsesc, de asemenea, elicopterele Mi-8AMTS si patru avioane de lupta S--25. In total, Moscova participa la exercitii cu peste 1.000 de oameni, dintr-un total de 7.000, care include fortele mobilizate de China, Kazahstan, Kargahstan si Tadjikistan.

Aceste manevre nu constituie o premiera, ele constituind, impreuna cu exercitiile pe mare, o parte a segmentului chinezesc al politicii externe pe care Kremlinul incearca sa o impuna in regiunea Asia-Pacific, explica analistii.

2. Contracte militare

China, ale carei achizitii de armament au sustinut puternic industria de aparare a Rusiei in anii 1990, si-a redus, in ultimul timp, ponderea in exportul rusesc de tehnica de lupta. Oricum, pana acum. Pentru ca, dupa ce a batut pasul pe loc pana in 2013, negocierile legate de un contract pentru avioane de lupta Su-35 s-au urnit din loc, progresand intr-un ritm neasteptat de rapid.

Pe de alta parte, recent s-a anuntat ca sistemul de rachete S-400 "Triumf" a primit unda verde la export. E adevarat, Beijingul nu a formulat, deocamdata, nici o solicitare, dar China este principalul beneficiar al tuturor rachetelor realizate de corporatia Almaz-Antei pe linia S-300PM, care sta la baza S-400 "Triumf".

3. Partea nevazuta a relatiilor

Privind dincolo de aceasta relansare a relatiilor militare dintre Rusia si China, se pune intrebarea ce anume a condus la stagnarea acestei colaborari la jumatatea anilor 2000? Principalul motiv, afirma analistii rusi, il constituie pasiunea chinezilor pentru a copia tot, inclusiv mostre de tehnica militara.

Spre exemplu, explica specialistii, marele contract privind acordarea de licenta pentru productia avioanelor de lupta J-11 a fost reziliat la jumatatea executarii lui dintr-un motiv foarte simplu: China elaborase deja un pachet propriu de modernizare a acestui aparat, lansat deja in fabricatie. Iar dupa indeplinirea celei mai importante parti din contract, Beijing a dat de inteles Rusiei ca nu mai are nevoie sa importe componente.

Acelasi motiv a constituit sursa divergentelor privind volumul exportului de avioane Su-35. Comanda de 10-12 aparate, asa cum ceruse Beijingul, insemna, practic, achizitionarea de modele pentru teste si pentru "dezmembrare". Partea rusa s-a opus, avand in vedere ca Su-35 prezinta cateva elemente absolut noi din punct de vedere tehnologic.

Totusi, Rusia a reusit, nu se stie prin ce argumente, sa creasca exportul de tehnica de aviatie in China.

4. Pragmatism amabil cu tenta cinica

In relatiile militare dintre Rusia si China nu s-au axat niciodata pe calcule strict comerciale, mai ales ca ambele parti au lasat sa se intrevada un cinism amabil, comenta, in acest sens, publicatia Lenta.ru, in opinia careia, atat Moscova, cat si Beijingul s-au straduit, de la bun inceput, sa se foloseasca una de cealalta pentru realizarea intereselor lor. Iata de ce, concluzioneaza sursa citata, ar fi gresit sa vorbim "de o posibila alianta militara".

Colaborarea militara cu China si comertul cu China reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente de influenta ale Rusiei asupra politicii militare a Statelor Unite. Regiunea Asia-Pacific a fost declarata zona cheie din punctul de vedere al strategiei militare a Washingtonului, iar principalul adversar in aceasta parte a lumii este China.

O ecuatie unde Rusia apare ca furnizor esential de tehnica de lupta pentru China. Este un joc complex, plin de capcane si unde orice mica greseala poate costa foarte mult.