"Speranţa de ameliorare a dialogului dintre Rusia şi SUA s-a risipit definitiv: cele două ţări au ajuns la un nou nivel al războiului sancţiunilor, care poate lua o foarte mare amploare, ceea ce poate duce la pierderi extrem de importante atât pentru Rusia, cât şi pentru SUA", aprecia, spre exemplu, cotidianul liberal Vedomosti.

In campania electorala de anul trecut, Trump a promis o reconciliere între Moscova şi Washington, ale căror relaţii au coborat la cel mai scăzut nivel din cauza dezacordurilor legate in primul rand de criza ucraineană şi războiul din Siria. Dar sperata luna de miere nu s-a produs. Dimpotrivă, acuzaţiile de amestec al Kremlinului în alegerile americane continua sa afecteze preşedinţia lui Trump, la şase luni de la preluarea mandatului, şi au condus la noi sancţiuni în ultimele zile.

"Nu putem conta pe nimic pozitiv, nici acum şi nici în viitor" din cauza situaţiei politice actuale din Statele Unite, a estimat, la randul sau, politologul Fiodor Lukianov. In opinia lui, relaţiile "se stabilizează la un nivel foarte scăzut. Cred că această cooperare va continua doar pe probleme internaţionale concrete".

Investitorii par să împărtăşească acest punct de vedere, întrucât pieţele financiare din Rusia, după ce au fost impulsionate de alegerea lui Donald Trump, au înregistrat o scădere luni. Rubla s-a depreciat, potrivit indicelui bursier moscovit RTS, pierzând mai mult de 1% în cursul dimineţii, deşi măsurile anunţate de Vladimir Putin sunt diplomatice, şi nu economice sau comerciale.

In acest context, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov a facut apel la vointa politica pentru normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi SUA, cerand Washingtonului sa renunte la "încercările de a impune un dictat prin sancţiuni ". Oficialul a considerat oportun sa sublinieze ca, in general, "Rusia este interesată de continuarea cooperării cu SUA" în domenii de interes comun, precum lupta împotriva terorismului internaţional, a proliferării armelor de distrugere în masă şi a criminalităţii cibernetice.