Putin a afirmat că Rusia ar putea relua livrarea de rachete anti-aeriene avansate S-300 către Siria, dacă Statele Unite vor începe o acţiune împotriva regimului Bashar al-Assad, acuzat de Washington că ar fi utilizat arme chimice împotriva populaţiei, transmite Bloomberg.

Cotaţia barilului de petrol a fost împinsă în sus şi de speculaţiile din piaţă că Rezerva Federală a SUA ar putea limita eventuala reducere a programului de relaxare cantitativă, după o evoluţie sub aşteptări pe piaţa muncii.

"Implicarea Rusiei poate escalada tensiunile, care s-ar putea extinde dincolo de graniţele Siriei. Situatia din Siria este fluidă, iar piaţa este îngrijorată", comentează pentru Bloombeg un analist din Houston.
Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a închis ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în urcare cu 2,16 dolari, la 110,53 dolari pe baril, cea mai ridicată închidere din mai 2011. Pe ansamblul acestei săptămâni, cotaţia a urcat cu 2,7%.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat cu 86 cenţi, sau 0,7%, la 116,12 dolari pe baril.

Rusia, unul dintre principalii exportatori de petrol si aliaţi ai lui Assad, a trimist o navă amfibie de asalt în estul Mării Mediterane, în apropierea costei Siriei, potrivit agenţiei Interfax.

"Dacă vom ajuta Siria? O vom ajuta. Deja îi sprijinim cu arme şi cooperăm în sfera economică şi cea umanitară", a declarat Putin vineri la Sankt Petersburg, după o discuţie cu preşedintele SUA Barack Obama şi alţi lideri prezenţi la summit-ul G20.

Obama a afirmat, la finalul summit-ului, că există un consens tot mai larg la nivel mondial că Siria trebuie sancţionată pentru utilizarea armelor chimice.

Administraţia americană a solicitat avizul Congresului înainte de a interveni în Siria. Comisia pentru Relaţii Externe din Senat a aprobat miercuri derularea unei operaţini restrânse. Plenul Senatului va dezbate chestiunea luni.

Orientul Mijlociu a generat aproximativ 35% din producţia globală de petrol în primul trimestru al acestui an, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Siria are graniţă cu Irakul, un important producător de petrol, iar Iranul este unul dintre principalii aliaţi ai regimului al-Assad. Irakul şi Iranul generează aproape 20% din producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).