Cotidianul britanic citeaza un ultim raport al comisiei Congresului SUA de monitorizare a relatiilor cu China, subliniind, totodata, ca amplasarea in China a rachetelelor S-400, considerate "printre cele mai bune din lume", ameninta suprematia militara a SUA in spatiul aerian.

Gratie sistemelor S-400, China "va beneficia de un potential militar mai ridicat in caz de confruntari cu eventuali inamici, precum Taiwan sau SUA", se precizeaza in raportul comisiei americane.

Pe de alta parte, "livrarile de arme rusesti perfectionate va permite Chinei sa grabeasca elaborarea de noi tehnologii miltiare", continua Financial Times. Publicatia aminteste ca, in 2006, dupa ce a descoperit ca inginerii chinezi au copiat si fabricat singuri cateva modele de armament rus, Moscova a suspendat exporturile din aceasta categorie.

Dupa exact 10 ani, in 2016, cele doua tari au semnat un contract in valoare de trei miliarde de dolari in domeniul apararii. La sfarsitul anului treuct, armata chineza a primit primele din cele 24 de avioane de atac Su-35 promise. In ultimul timp, China este preocupata nu numai de pozitia SUA fata de pretentiile sale teritoriale din Marea Chinei de Sud, dar si de decizia Washingtonului de a desfasura sisteme sofisticate de aparare aeriana in Coreea de Sud.

Prinvind lucrurile din aceasta perspectiva, colaborarea militara dintre Moscova si Beijing pare destul de stabila si de lunga durata. Expertii sustin insa ca mai departe nu se va merge. Altfel spus, relatiile militare dintre cele doua puteri se intaresc, dar este foarte putin probabila o alianta dupa modelul NATO.