De ce au optat in favoarea acestei variante? Pentru ca „este o jurisdictie comoda pentru efectuarea de operatiuni”, a explicat Medvedev. Dar acum, a continuat seful guvernului rus, „aceste institutii au fondurile blocate din motive de neinteles, pentru ca sursa banilor este evidenta, iar banii apar in toate evidentele”, a continuat premierul.

„Iata de ce”, a subliniat el, „suntem nevoiti sa adoptam o pozitie atat de ferma in privinta evenimentelor legate de Cipru si de reglementarea datoriilor acestei tari”. In ceea ce priveste „depozitele care au, cum se spune, un caracter specific si constituie dovada schemelor dubioase de retragere a banilor din Rusia”, volumul lor „nu este chiar atat de impresionant cum incearca unii sa sugereze”, a asigurat Medvedev.

In acest context, Medvedev a subliniat ca pentru partea rusa este deosebit de important ca partenerii ciprioti sa prezinte informatii detaliate privind identitatea celor care detin astfel de conturi, „pentru ca acei care au sustras bani din economia noastra sa raspunda pentru faptele lor si, poate, sa restituie acesti bani”.

Medvedev a facut aceste declaratii in ajunul discutilor de joi si vineri, de la Moscova, cu reprezentantii Uniunii Europene, convorbiri care vor aborda inclusiv problema cipriota. „Rusia este, desigur, dispusa sa analizeze toate ideile venite din partea cipriotilor, vom asculta argumentele lor (...) Problema cipriota trebuie rezolvata, in primul rand, de Cipru. Apoi vine Uniunea Europeana si numai in al treilea rand se poate vorbi de implicare altor state, care, din diferite motive, au in Cipru unele interese”, a mentionat premierul rus.