Business Insider noteaza, printre altele, ca Rusia a reusit sa atraga de partea ei chiar si Arabia Saudita, vechi aliat al SUA, dar ale carei relatii cu Washington s-au subrezit, oarecum, dupa incheierea acordului nuclear cu Iranul. "Arabia Saudita s-a vazut nevoita sa-si caute alt aliat pentru apararea intereselor in Golful Persic, avand in vedere amenintarea din partea gruparii teroriste Statul Islamic si a Iranului", scrie sursa citata.

"Chiar daca Rusia si Arabia Saudita se afla pe pozitii antagoniste in problema siriana, caderea dramatica a preturilor la petrol a permis crearea unei ferestre de oportunitati pentru o uniune intre Moscova si Ryad", continua Business Insider.

Simpla inghetare a productiei de titei la nivelul lunii ianuarie 2016 nu are nici un sens din cauza volumului record. Dar, daca Moscova va reusi sa se bata palma cu Iranul, care doreste sa-si majoreze productia de hidrocarburi dupa ridicarea sanctiunilor, dar si cu alte tari din regiune, in special cu Irakul, se poate spune ca RUsia devine, de-facto, liderul celor mai mari tari petroliere ale lumii, care controleaza aproape 73% din livrarile de aur negru.

In plus, Rusia militeaza pentru renuntarea la dolar in tranzactiile cu titei in favoarea monedelor nationale ale tarilor cu care incheie acorduri. In cazul crearii unui nou cartel, numit de Business Insider ROPEC (Rusia si tarile OPEC), eventualitatea renuntarii la dolarul american va creste considerabil.

"Un carter petrolier in frunte cu Rusia va distruge actualul echilibru de forte. Tinandcont de acest potential, intalnirea de la mijlocul lunii martie dintre statele OPEC si Rusia va depasi cadrul unor simple discutii legate de cotele de productie", estimeaza Business Insider.