Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forţă pe piaţa internaţională a grâului, graţie randamentelor ridicate, monedelor slabe şi scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiţii, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condiţiile în care producţia de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone.

"Recolta Rusiei este absolut uriaşă", a declarat Amy Reynolds, analist la Consilul Internaţional al Cerealelor (IGC), relateaza agerpres.

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, iar acum tot mai multe ţări din zona Golfului Persic şi Africa renunţă la grâul din SUA şi Australia in favoarea celui din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor de transport face ca şi state îndepărtate precum Africa de Sud şi Mexicul, clienti traditionali ai SUA la achizitile de grau, să-l prefere, acum, pe cel din Rusia.

Analistul Andrei Sizov, de la firma SovEcon din Moscova, spune ca performanta agricola a Rusiei din ultimii patru ani se datorează "temperaturilor favorabile şi creşterii nivelului tehnologic ca urmare a condiţiilor economice bune pentru fermieri în anii precedenţi".

Situaţia este complet diferită pentru producătorii francezi, afectaţi de ploile abundente de la începutul anului, care au afectat atât randamentele cât şi calitatea producţiei de grâu. Franţa este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producţiei franceze, UE va trebui să se mulţumească în acest an cu poziţia secundă în topul marilor exportatori mondiali.