Inceputul sfarsitului limuzinelor de lux care circula pe marile bulevarde ale Moscovei si Sankt-Petersburgului? Guvernul rus a decis majorarea taxelor platite de proprietarii autoturismelor vandute cu peste 125.000 de euro, potrivit proiectului de lege publicat de presa.

Punerea in practica a aceste suprataxe, ceruta la 12 decembrie anul trecut de presedintele Vladimir Putin, a facut obiectul unor tergiversari in cadrul cabinetului condus de premierul Dmitri Medvedev. Textul, care urmeaza sa fie adoptat de Consiliul de ministrii si aprobat, ulterior, de parlament, prevede dublarea taxei pentru masinile vechi de cel putin cinci ani si care au costat intre 125.000 si 250.000 de euro. Taxa se va tripla, chiar, pentru automobilele de cel putin 10 ani si care au fost cumparare la un pret cuprins intre 250.000 si 375.000 de euro.

Costul fiecarei model va fi stabilit de ministerul industriei si al comertului, pe baza statistilor privind vanzarile si importurile. Taxa anuala pentru detinerea unei masini este calculata in prezent in functie de capacitatea motorului si depinde de locul de rezidenta. Cotidianul Vedomosti a calculat ca, dupa majorare, taxa anuala va creste, la Moscova, la peste 4.100 de euro pentru un BMW 760i si la 7.000 de euro pentru un Bentley Continental GT.