Conform previziunilor generale, economia Rusiei va inregistra, anul acesta, o scadere de 3,7% si de 0,5% in 2016. "Cresterea negativa se va mentine pe fondul prelungirii sanctiunilor internationale si a preturilor mici la titei", sunt de parere expertii Comisiei europene, punct de vedere care coincide, de altfel, si cu prognoza Bancii centrale a Rusiei.

Nu la fel gandesc insa specialistii Curtii de conturi a Rusiei, in opinia carora 2016 ar putea aduce riscuri mult mai imporante pentru economia tarii. "Este posibil ca, in unele luni, cotatia petrolului sa coboare sub 40 de dolari/bari, ceea ce va antrena o explozie a inflatiei, obligand autoritatile la masuri extreme, inclusiv de natura financiar-bugetara, pentru stabilizarea situatiei", afirma analistii respectivei institutii.

Subscriind acestui scenariu, Vladimir Nazarov, directorul Institutului de analize al Ministerului de finante, atrage atentia ca, in acest caz, "starea de panica va arunca in aer cursul monedei nationale, care ar putea atinge 120 de ruble pentru 1 dolar, cu revenirea ulterioara la 100 de ruble", afirma expertul. Iar daca preturile foarte scazute la petrol vor persista o perioada mai lunga, cateva trimestre la rand, acest lucru va avea consecinte devastatoare.

Importul se va scumpi, antrenand o reducere dramatica a cererii interne, cu diminuarea aferenta a investitilor. In acest context, recesiunea s-ar putea dovedi considerabil mai profunda decat in 2015, cu o contractie a PIB de pana la 7,8%. Ce anume ar putea determina o noua prabusire a pietei petrolului este greu de anticipat in prezent, cand actioneaza deja toti factorii capabili sa genereze miscari in sus sau in jos pe acest palier de activitate.

Iata de ce, pentru ca barilul sa coboare la 20 de dolari, spre exemplu, este nevoie de adevarate "lebede negre". Despre ce este vorba? Nassim Tabel, autorul teoriei "lebedelor negre", evoca evenimente deosebite, anormale, de nimeni anticipate. In al doilea rand, ele trebuie sa dispuna de o forta de presiune extraordinara. In al treilea rand, chiar si omul, prin declaratii sale, poate genera o astfel de evolutie.

Spre exemplu, daca Occidentul decide o extindere a sanctiunilor impuse Rusiei cu instituirea unui embargou petrolieri, acest lucru ar putea impinge pretul titeiului la 20 de dolari/baril. Sau izbucnirea unei noi crize financiare mondiale, rezultat al incetinirii nepermis de mult a economiei Chinei.