Fara a cita vreun document sau declaratie oficiala, Izvestia sustine ca respectivul sistem, care ar fi primit numele de cod "Armonia", se bazeaza pe sisteme robotizate subacvatice speciale, ce vor fi amplasate pe fundul oceanelor sau mărilor de submarinele ruse.

Informaţiile astfel obţinute vor fi transmise apoi la un centru de comandă prin intermediul sateliţilor. O serie de experti militari consultati de ziarul mentionat mai sus afirma ca, anumite elemente ale "Armoniei" functioneaza deja, dar ca, in ansamblul lui, sistemul va deveni operational nu inainte de 2020.

Robotii care vor fi utilizati la realizarea sistemului vor fi fabricati la o intreprindere amplasată în golful Okolnîi din Severomorsk, baza Flotei ruse a Nordului. Lucrarile de constructie a uzinei au fost demarate de Agenţia Federală pentru construcţii speciale ("Speţstroi"). În paralel, se munceste la centru de control, situat pe Novaia Zemlea, un arhipelag din Oceanul Arctic, în regiunea Arhanghelsk.

Principalul dezvoltator al sistemului "Armonia" este Corporaţia rusă pentru sisteme speciale spaţiale "Kometa", parte a concernului de apărare aerospaţială "Almaz-Antei".