În Volgograd sambata a inceput celebrarea a 70-a aniversare a înfrângerii forțelor germane la Stalingrad. Autoritățile locale au pregatit pentru aniversare o parada militara, spectacol de lumini si focuri de artificii.

Timp de 24 de ora orasul Vologograd si-a recapatat numele din perioada stalinista - Stalingrad (orasul lui Stalin) - , fapt anuntat chiar si in tramvaie, care isi intampina calatorii cu lozinci de tipul "La multi ani, dragi stalingradeni!"

Bătălia de la Stalingrad (1 iulie 1942- 2 februarie1943) a reprezentat un punct de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial. În bătălia de la Stalingrad Germania nazistă și aliații săi au pierdut 1,5 milioane de oameni (uciși, răniți și prizonieri). Pierderile Armatei Rosii au fost de aproximativ 1,2 milioane de oameni.

Din toate punctele de vedere, bătălia de la Stalingrad a fost cea mai sângeroasă, cu cele mai multe pierderi într-o singură bătalie. Aliatii Germaniei au pierdut in batalie 450.000 de soldati, din acestia 200.000 fiind români, 130.000  italieni și 120.000 de unguri.