Societatea Caile Ferate ale Rusiei (RZD) si concernul auto francez PSA Peugeot Citroen au semnat un acord de actionariat in privinta companiei GEFCO, unde RZD a cumparat 75% din actiuni.


In cadrul programului sau de restructurare a activelor, ce presupune cedarea celor nerentabile in contextul situatiei financiare dificile cu care se confrunta, PSA Peugeot a anuntat, in luna septembrie, negocieri exclusive cu RZD privind vanzarea a 75% din GEFCO pentru 800 milioane de euro.

Acordul de cumparare a actiunilor operatorului de logistica a fost semna in urma cu trei saptamani. Tranzactia va fi incheiata pana la sfarsitul acestui an. Restul de 25% din actiunile GEFCO vor ramane in proprietatea constructorului auto francez, ca o componenta strategica si foarte importanta a activitatii sale.

„Afacerea va permite grupului GEFCO sa-si consolideze pozitiile pe pietele internationale prin asimilarea unor noi activitati, in timp ce RZD va obtine accsul la tehnologii de logistica moderne, de nivel 4PL/3PL. Printre altele”, se spune in comunicatul emis de societatea rusa, „RZD va putea asigura tranzitul rutier de marfuri pe traseul transcontinental Europa – Asia”.

In Romania, grupul GEFCO a venit in 2004, cand a infiintat prima reprezentanta. Un an mai tarziu, mai precis la sfarsitul lui 2005, ia fiinta si prima filiala din Romania. In 2006 GEFCO Romania implemeaza un nou serviciu: logistica si depozitare, atat pentru clientii autohtoni, cat si pentru firmele din strainatate care deruleaza operatiuni pe piata locala.