Spre deosebire de catalogul american NORAD, cel rusesc va prezenta nu numai sateliti civili si deseurile cosmice, dar si date pe care Comandamentul pentru aparare spatiala al SUA, USSSPACECOM, nu le dezvaluie, explica Ivestia, citandu-l pe Viktor Shilin, seful delegatiei ruse la cea de-a 59-a sesiune a Comitetului ONU pentru utilizarea spatiului circumterestru in scopuri pasnice.

Aceeasi sursa a mentionat ca NORAD ascunde informatii legate de sateliti militari ai mai multor aliati ai SUA, precum Franta, Germania, Israel si Japonia. In schimb, catalogul prezinta detalii referitoare la satelitii militari ai Rusiei.

Moscova propune ca toate aceste date sensibile sa fie incluse intr-un catalog unic, accesibil oricarui stat cu activitate cosmica. In opinia Kremlinului, un astfel de sistem ar putea oferi informatii utile despre evenimente potential periculoase, atat pentru aparatele aflate pe orbitele Pamantului, cat si pentru obiectivele de la sol, ar putea avertiza in legatura cu posibile amenintari la adresa lansarilor de rachete.

Ideea a fost sustinuta de China, dar respinsa de SUA, care si-ar pierde, astfel, pozitia de "coordonator de miscare" in spatiul circumterestru, a estimat alt interlocutorul al ziarului Izvestia