In prezent, armata rusa dispune de trei "familii" diferite de sisteme cu indicele S-300, cel mai cunoscut fiind S-300 Favorit, cu versiunea modernizata S-400 Triumf. In total, sunt aproximativ 3.000 de astfel de sisteme.

In ceea ce priveste racheta 40N6, ea este adaptate pentru generatia patra a sistemlor S-400 si S-300V4. Pentru prima data, despre acest proiectil s-a vorbit la sfarsitul anilor 1990 si o lunga perioada de timp inalti responsabili militari promiteau, periodic, prezentarea noii arme.

Se crede ca primele modele au fost construite la inceputul anului 2009. Totusi, in productie de serie s-a intrat numai dupa trei ani, primele teste fiind organizate, dupa toate probabilitatile, in vara aceluiasi an. 

Dar lucrurile au evoluat incet cu numeroase poticneli din cauza problemelor tehnice. Intr-un fel sau altul, la inceputul acestui an, presa a anuntat incheierea programului de testare a noii rachete.

Ce poate face aceasta racheta? Printr altele, sa intercepteze proiectilele rachetelor balistice in straturile superioare ale atmosferei, adica la o altitudine de 185 kilometri. Vzgliad sustine ca 40N6 este cel putin egala, daca nu chiar mai buna decat racheta americana SM-3 Block IA-IB.