'La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord', principalul forum de consultare politică al NATO, 'va ţine o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)', a indicat un reprezentant al organizaţiei.

Acest consiliu este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte, precizeaza agerpres.

Kremlinul a calificat marţi incidentul drept unul 'foarte grav', dar a făcut apel la reţinere până la clarificarea tuturor circumstanţelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Doborârea unui avion de luptă care încalcă spaţiul aerian turc nu este o acţiune îndreptată împotriva unui stat anume, ci o acţiune de apărare a teritoriului suveran al Turciei în cadrul unor reguli de angajare, a declarat marţi un înalt oficial.

Ankara a avertizat ferm Moscova în octombrie când avioane de luptă ruseşti au încălcat de două ori spaţiul aerian al Turciei, subliniind că ''forţele armate turce sunt clar instruite: chiar dacă e şi o pasăre care zboară, ea va fi interceptată''.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe turc l-a convocat pe ambasadorul rus pentru pentru a-i aduce la cunoştinţă o plângere a Ankarei în legătură cu loviturile aeriene în nord-vestul Siriei, în apropiere de provincia Latakia, despre care se spune că au vizat o zonă controlată de rebelii turkmeni, susţinuţi de Turcia.

Purtătorul de cuvânt al MAE turc, Tanju Bilgic, l-a informat pe ambasadorul rus, Andrei Karlov, că opinia Turciei este că loviturile aeriene ruse nu vizează terorişti, ci civili, precizând că acest fapt ar putea avea ''consecinţe serioase''. Incursiunile din octombrie au avut loc la câteva zile după începerea de către Rusia, pe 30 septembrie, a loviturilor aeriene în Siria împotriva Statului Islamic şi a altor grupări extremiste.