Comandantul trupelor de aparare aeriana, general-locotenentul Viktor Gumennyi, a precizat ca "racheta si-a indeplinit misiunea, distrugand tinta indicata in parametri de timp fixati".

Agentia RIA Novosti precizeaza ca testul intervine pe fondul planurilor Statelor Unite de amplasarea in Europa de est a elementelor sistemului american de aparare aeriana. Primul complex functioneaza deja la baza militara Deveselu din Romania, al doilea va fi amplasat in Polonia, mentioneaza sursa citata. Aceeasi agentie subliniaza ca Moscova a avertizat in repetate randuri ca va fi obligata sa reactioneze la atitudinea SUA.

Pe acest fundal, generalul american Ben Hodges a declarat ca Rusia poate transfera efective militare mai rapid decat NATO, care trebuie sa recupereze acest handicap.  "Ceea ce ma ingrijoreaza in mod deosebit este libertatea de mişcare a armatei ruse. Personal, sunt surprins de fiecare dată când efectuează exerciţii militare inopinate. Şi puteţi înţelege de ce sunt îngrijorat. Începând din 2007, Rusia şi-a antrenat forţele pentru orice tip de operaţiune. O viitoare criză va implica metode militare hibride, inclusiv crearea unui mediu cibernetic dificil", a explicat Hodges.

In opinia lui, Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să creeze un "spaţiu Schengen de tip militar", pentru a oferi libertate de mişcare trupelor în interiorul NATO. "Este alarmant faptul că Rusia a putut transfera rapid 20.000 de militari şi cantităţi mari de echipamente în apropierea unui "stat membru NATO sau în ţări precum Georgia sau Ucraina".

"Ruşii au ceea ce numim libertate de mişcare. Se pot deplasa oriunde în Rusia cât de repede doresc", a subliniat Ben Hodges, citat de BBC News online, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu are suficiente avioane militare şi sisteme antiaeriene în Europa de Est. "Rusia este singura ameninţare potenţială care ar putea distruge Statele Unite, Marea Britanie, Germania, ori orice altă ţară. Din cauza capabilităţilor nucleare. Iar ruşii chiar vorbesc mult despre armele nucleare deţinute", a subliniat Ben Hodges.