Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video arătând prima utilizare în luptă a rachetelor sale de croazieră Kalibr-NK, concurente ale Tomahawk-urilor americane. Raportandu-i presedintelui Vladimir Putin, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a precizat ca patru nave de război ruseşti au tras miercuri 26 de astfel de rachete împotriva unor obiective ale grupului terorist Statul Islamic (SI) în Siria.

'Flotila din Marea Caspică s-a alăturat miercuri aviaţiei ruseşti care luptă împotriva teroriştilor. Patru nave au tras 26 de rachete de croazieră ambarcate Kalibr care au distrus 11 ţinte' la o distanţă de 1.500 km, a subliniat Soigu. Potrivit spuselor sale, au fost vizate in special uzine producatoare de obuze şi explozibile, posturi de comandă, depozite de muniţii, de combustibil şi de arme, precum şi tabere de antrenament ale teroriştilor.Un reprezentant al industriei ruseşti a apărării a mentionat, la randul sau, ca 'este prima utilizare a acestor rachete în condiţii de luptă reală. Tirurile precedente cu rachete Kalibr au avut loc în cadrul exerciţiilor şi al tirurilor de antrenament'. 'Rachetele Kalibr seamănă foarte mult cu rachetele de croazieră ambarcate americane Tomahawk. Dar sistemul rusesc este mai nou, fiind dotat cu rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale şi altele. Rachetele ruseşti au, între altele, o rază de acţiune mai mare', a tinut sa mentioneze respecivul oficial.

Racheta de croazieră cu înaltă precizie Kalibr-NK este destinată navelor de suprafaţă. Potrivit experţilor militari, ea are o rază de acţiune de cel puţin 2.600 km pentru ţinte terestre şi de 350 km pentru ţinte navale. Rachetele de tip Kalibr (cod NATO: SS-N-27 Sizzler) au între altele o versiune pentru submarine, Kalibr-PL, cu care este dotat submarinul nuclear K-560 Severodvinsk.