Potrivit publicatiei The National Interest, primele modele experimentale ale rachetei au fost deja construite. De la anul se va trece la realizarea sistemelor de lansare. Daca testele vor decurge normal, Sarmat va intra in productie de serie in 2018, cand vor ajunge si la destinatie.

Concret, despre Samrat se stiu foarte putine detalii. Informatiile existente indica faptul ca va fi o arma infricosatare, careia i s-ar fi potrivit mai degraba numele de Satana (Voevoda, conform clasificarii NATO). Dar rusii nu construiesc o racheta de la zero. Samrat va folosi varianta modernizata a motorului de la Voevoda. Prima treapta a rachetei va fi echipata cu patru motoare RD-274.

Samrat va cantari cel putin 100 de tone, iar greutatea partii anterioiare va fi de 10 tone. Samrat va avea o raza de actiune de 9.500 de kilometri. Cand va fi predata armatei, va deveni cea mai mare racheta din istoria omenirii. 

In acest context, americanii au demarat lucrarile preliminare pentru crearea unei noi rachete balistice intercontinentale Ground Based Strategic Deterrent, care va locul sistemelor Minuteman III. Acestea din urma se afla, in prezent, in faza de modernizare, dar responsabilii US Air Force au declarat in Congres ca aceasta arma s-a invechit si nu mai constituie o garantie de securitate.