"Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală şi de Est, la preţuri competitive. Aceste angajamente respecta preocupările noastre in domeniul concurenţei, oferind o soluţie de perspectiva, care vine in concordanţă cu normele UE. Concret, ele contribuie la o mai bună integrare a pieţelor gazelor naturale în regiune", a explicat comisarul pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Gazprom este principalul furnizor de gaze în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. În aprilie 2015, Comisia a informat partea rusa in legatura cu abaterile comise de Gazprom de la normele antitrust ale UE, prin folosirea unei strategii de compartimentare a pieţelor gazelor din centrul si estul Europei, relateaza agerpres.

Acum, Comisia a constatat ca angajamentele asumate de Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în privinta problemele de concurenţă semnalate, asigurându-se că: restricţiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate definitiv, facilitand, astfel, fluxul transfrontalier de gaze pe pieţele de profil din regiunea vizata; ca preţurile gazelor naturale din Europa Centrală şi de Est reflectă preţuri de referinţă concurenţiale şi ca rusii de la Gazprom nu pot beneficia de avantajele dobandite de la clienţi in virtutea pozitiei lor sa pe piaţa aprovizionării cu gaze.

În aceste condiţii, Executivul comunitar a cerut statelor din Europa Centrală şi de Est să prezinte observaţii pe marginea acestor angajamente în termen de şapte săptămâni de la data publicării lor în Jurnalul Oficial. După examinarea lor, Comisia va stabili dacă angajamentele reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurenţă. În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care în 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.