La sfârşitul lunii august, preşedintele Consorţiului aeronautic rus (OAK), Mihail Pogosian, anunta ca Rusia si-a propus sa dezvolte o dronă de atac, cu o greutate de aproximativ 20 de tone, aparate care sa fie construite pe baza avioanelor de vânătoare de a cincea generaţie PAK FA (T-50).

Incepand din 2011, compania Tranzas lucrează la o dronă de atac, cu o greutate de aproximativ o tonă. Invitat sa comenteze subiectul, expertul rus Denis Fedutinov a precizat ca de dezvoltarea avioanelor fara pilot se ocupa, la comanda Ministerului apararii, trei societati de construcţie din domeniul aeronauticii ruse - Suhoi, Sokol şi Tranzas.

RIA Novosti aminteste ca fostul tiular al portofoliuli apararii, Anatoli Serdiukov a intentionat, in cadrul eforturilor de modernizare a fortelor armate, sa achizitioneze drone israeliene, dar a renuntat la aceste planuri. Succesorul lui Serdiukov, Serghei Şoigu, care a preluat conducerea ministerului in discutie in noiembrie anul trecut, a dispus ca aviatia militara sa fie echipata cu drone de concepţie şi producţie autohtonă. Potrivit experţilor ruşi, dronele la care lucrează în prezent industria militară rusă ar fi comparabile cu Phantom Ray (al companiei Boeing) şi X-47B (al companiei Northrop Grumman).