Sistemele internaționale de plăți cu cardul Visa și MasterCard si-au blocat servicile in cazul unor banci din Rusia, potrivit unei decizii a Trezoreriei SUA.

" . . .În Rusia, în mod eronat s-a crezut că ne vom concentra doar asupra sancțiunilor făcute publice luni, acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, nu ne vom opri asupra sancțiunilor promulgate astazi. Suntem gata să mergem mai departe ", - a declarat o sursa de la Casa Albă.

Administrația președintelui american Barack Obama a declarat că masurile luate nu se vor opri aici. Washington va stabili impreuna cu UE un set de "masuri economice mai devastatoare, cu impact semnificativ asupra economiei ruse."

Primele victime ale sanctiunilor sunt clienții băncilor rusesti Bank Rossia, Sobinbank, InvestCapitalBank, SMP Bank, FINSERVICE și altele.

Aceste instituții de credit au fost incluse în așa-numita lista Specially Designated Nationals List - ce cuprinde persoane fizice și juridice care fac obiectul sancțiunilor americane.

Includerea pe listă are drept consecinte blocarea activelor la toate băncile din SUA și interdicția operațiunilor cu conturi in străinătate.

În plus, se aplica "regula de 50%" , potrivit căreia sancțiunile privesc toate entitățile în care persoana figurata în lista Trezoreriei SUA detine 50% din actiuni.