E adevarat, astfel de avertismentele au devenit o componenta a politicii de politica externa promovata de Moscova in special cu statele membre NATO, care ignora total luarile de pozitie ale Kremlinului, dar pe fondul atacurilor lansate de Rusia in Siria, vorbele oficialilor de la Kremlin capata alta semnificatie. Nu este vorba, desigur, de o posibila agresiune, dar astfel de declaratii sporesc, acum, gradul de tensiune si au scopul de a crea o oarecare panica la nivel social.

Profitand de prezenta sa la ONU, Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare şi control al armamentului din Ministerul rus de Externe, a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă 'o provocare serioasă pentru securitatea internaţională'.

Diplomatul rus a tinut sa sublinieze că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi interpretata de Moscova drept o 'încălcare serioasă' a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), încheiat în 1987 între SUA şi fosta Uniune Sovietică. În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA şi României să 'conştientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situaţiei şi să renunţe la aceste planuri până când nu este prea târziu'.

SUA intenţionează să amplaseze dispozitive universale de lansare verticală Mk+41 până la sfârşitul acestui an. Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 este o instalatie de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva ameninţărilor inamice de orice tip. Concepţia acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.

Anterior, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov, apreciase ca realizarea conceptului american Prompt Global Strike (Sistemul de atac global rapid) şi implementarea sistemului de apărare antirachetă (în Europa) sunt de natură să perturbe echilibrul strategic nuclear existent.