In opinia ufologului, misterul inca nedescifrat din Valea Mortii, tot in Yakutia, poate constitui alta dovada a prezentei civilizatiilor extraterestre pe teritoriul rus. Aceasta zona, considerata o anomalie de oamenii de stiinta, este situata intre raurile Volga, Chiona si Olekma. Straturile de pamant ascund un fel de cazane de fier, ale caror margini ies la suprafata in locuri mlastinoase si uscate.

Originea acestor artefacte nu a fost stabilita de stiinta. Circula numeroase ipoteze, dar un punct de vedere oficial nu exista. Pentru prima data, despre misterioasele obiecte situate in taigaua Yakutiei a scris in 1877 cercetatorul Richard Maack. El a adunat de la localnici numeroase legende, majoritatea avertizand in legatura cu pericolul la care se expun cei care incearca sa ramana peste noapte in jurul acelor cazane si care risca sa atraga asupra lor boli ingrozitoare.

Tot despre cazane a scris si cercetatorul NIkolai Arhipov, iar arhivele locale pastreaza tot felul de insemnari si notite despre o intamplare petrecuta la inceputul anilor 1930, cand un bunic si nepoata lui au descoperit, intr-un din aceste constructii metalice o intrare mascata. Inauntru au gasit "multe incaperi pustii".

Patru decenii mai tarziu a aparut alta relatare a unui vanator din zona despre existenta, intre raurile Niurgun Bootur si Adaradak, a unei pesteri de fier, "unde zac fiinte subtiri in costume metalice".

In 2007, omul de stiinta ceh Ivan Mackerle a descoperit doua cazane, dupa ce, potrivit ufologilor, o lunga perioada de timp obiectele "s-ar fi ascuns" de curiosi. Iar Mihail Koretski, din Vladivostok, sustine ca a reusit sa gaseasca toate cele 7 cazane si sa le viziteze. In descrierile lui, pastrate la Biblioteca nationala, cercetatorul subliniaza ca multi dintre membri expeditiei din care a facut parte s-au imbolnavit si chiar el s-a ales cu niste semne pe fata, care l-au chinuit toata viata.

Aceste detalii i-au condus pe oamenii de stiinta la ideea ca unele cazane inca mai adapostesc reactoare nucleare care, de ce nu, au fost motoarele navelor extraterestre.