O noua stea, diferita de celelalte, a fost depistata de astronomii australieni la 6.000 de ani lumina de Terra. Astrul face parte dintre cele 60 de milioane de stele observate de telescopul SkyMapper in primul an de darea lui in exploatare. Particularitatea SMSS Jo31300.36-670839-3 rezida in faptul ca, potrivit estimarilor specialistilor, este cea mai veche stea reperata vreodata in Univers.

Instalat la Siding Spring Obervatory, telescopul SkyMapper este folosit, in prezent, in cadrul unui proiect de cinci ani vizand descoperirea celor mai batrane stele, cu scopul de a crea o prima harta digitala a cerului. Totusi, cercetatorii nu s-au asteptat sa gaseasca o astfel de stea. „Erau sanse de una la 60 de milioane”, a explicat Stefan Keller de la Australian National University. „Prin urmare, am fost placut surprins. E ca si cum ai cauta un ac in carul cu fan”, a adaugat el.

Descoperirea a fost, ulterior, confirmata cu ajutorul telescopului Magellan, instalat in Chile. Daca oamenii de stiinta au calculat corect, steaua ar avea varsta de 13,7 miliarde de ani, adica s-ar fi format la aproximtiv 100 de milioane de ani dupa nasterea Universului.