Or, uriaşul gazos, supranumit "planetă-monstru" din cauza volumului său, este cam de aceeasi marime cu Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, în contextul în care steaua este cat jumătate din Soare. Planetele se formează din norii de praf şi reziduuri care se grupeaza treptat dand nastere unor corpuri cereşti în jurul unei stele noi.

"Planeta-monstru" a fost descoperită de Next-Generation Transit Survey (NGTS) din deşertul chilian Atacama, o reţea de 12 telescoape al cărei nume a fost dat stelei şi planetei nou descoperite (NGTS-1 respectiv NGTS-1b). Acest straniu duet cosmic a fost observat la o distanţă de circa 600 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Porumbelul.

"Descoperirea lui NGTS-1b ne-a surprins cu adevărat... astfel de planete masive nu ar trebui să existe în jurul stelelor mici", a recunoscut Daniel Bayliss de la Universitatea Warwick, coautor al studiului publicat în Science Monthly Journal. "Raza planetei este de aproximativ 25% din aceea a stelei sale, foarte mare în raport cu gazda sa. Ca titlu de comparaţie, Jupiter ne reprezintă decât aproximativ 10% din raza Soarelui nostru", a explicat Bayliss.

Potrivit comunicatului RAS, planeta orbitează foarte aproape de steaua ei, la o distanţă de doar 3% din aceea care separă Pamantul de Soare şi efectuează o rotaţie completă în jurul astrului său în două zile şi jumătate. "Chiar dacă NGTS-1b este un mostru, ea a fost dificil de observat, întrucât steaua ei maternă este cu adevărat mică şi puţin luminoasă", a adaugat Peter Wheatley, unul dintre colegii lui Bayliss.