'Am dat atenţie anti-oxidantului care există în orice cantitate de vin şi l-am adus la un asemenea nivel încât să aibă efect asupra sănătăţii', a declarat marţi AFP Greg Jardine, biochimist din Brisbane (estul Australiei). Băutura, chiar consumată cu moderaţie, ar putea fi un anti-inflamator, putand, de asemenea, contribui la combaterea unor afecţiuni precum artrita sau oboseala cronică, datorită proprietăţilor anti-oxidante ale vinului roşu, atestate din 2010.

Însă mărirea concentraţiei de anti-oxidanţi în vin l-ar face imposibil de băut, pentru că ar fi prea bogat în tanin. Modificând aceste componente şi făcându-le liposolubile, mai uşor de absorbit de corp, cercetătorul asigură că vinul său este perfect băubil. Acest vin special este produs conform tradiţiei, însă în unele etape s-au intensificat procesele, explică Greg Jardine. 'Nu am introdus nimic străin de fabricarea vinului', afirmă chimistul, adăugând că produsul este 'vin roşu pur'. Această 'tehnologie a polifenolului modificat' ar putea fi utilizată şi la fabricarea altor băuturi sau alimente, mai spune el.

Lindsay Brown, farmacolog, a testat produsul, care se pare că a îmbunătăţit starea de sănătate a şobolanilor paralizaţi de artrită. 'Inflamarea, umflarea şi înţepenirea labelor a fost complet stopată', spune Brown. Însă, ca mulţi membri ai comunităţii medicale, farmacologul subliniază că este periculos ca vinul să fie considerat medicament. 'O mare parte a populaţiei consumă vin. Problema este să nu creadă că pot bea o sticlă pe zi', adaugă cercetătorul.

Numeroase studii epidemiologice au arătat că un consum moderat de vin roşu reduce riscul unor boli cardiovasculare şi are efecte benefice asupra articulaţiilor. În 2010, cercetători de la Institutul naţional pentru sănătate şi cercetări medicale (Inserm) din Franţa au descoperit mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul roşu fac celulele din pereţii arteriali să producă monoxid de azot (NO), vasodilatator.