Pretul petrolului a continua sa urce joi, barilul marca Brent ajundand la 114,80 de dolari, cea mai mare valoare incepand din 9 septembrie 2013. In schimburile electronice de la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul light sweet crude (WTI) cu livrare in luna iulie a atins 106,37 de dolari.

Potrivit estimarilor expertilor, fiecare crestere a pretului la petrol cu 10 dolari franeaza economia mondiala cu 0,2%. Un procent care, in conditiile actuale, este semnificativa: saptamana trecuta, Banca Mondiala a revizuit in scadere prognoza pentru 2014, pana la 2,8%.

"Nu exista nici o indoiala ca, dupa un anumit punct, preturile ridicate la petrol devin principala piedica pentru economia lumii", a comentat, in acest sens, Julian Jessop, de la Capital Economics. Asa s-a intamplat, spre exemplu, in 2008, cand barilul a depasit 100 de dolari, iar de atunci relansarea economica este incetinita de neputinta de a reveni la valoarea anterioara, mai ales dupa "primavara araba" din 2011.

In opiia Capital Economics, "pericolul" pentru economia globala ar putea fi un pret de 120 de dolari/baril. "Intr-adevar, este posibil ca intr-un viitor imediat, petrolul sa atinga 120 de dolari/baril. Intrebarea este cat va rezista acest pret. Oricum, vor avea de suferit cotatiile marilor companii petroliere", spune Andrei Polischiuk, analist la Raiffeisen.

Expertul inclina, totusi, catre alt scenariu, acela al echilibrarii pietei. Astfel, se anticipeaza ca anul acesta, pretul mediu al barilului va fi de 112 dolari si numai in 2015 va urca la 120.

"Totul depinde de situatia din piata: la nevoie, vom actiona", declara recent Keisuke Sadamori, directorul pe probleme de securitate a pietelor energetice al International Energy Agency (IEA). Rezervele strategice ale acestei institutii au fost deschise doar de trei ori de la infiintarea ei, in 1974.

Incercand o explicatie mai inedita pentru reactia SUA la evenimentele din Irak, analistul rus Konstantin Simonov, directorul Institutului pentru securitate energetica nationala, este de parere ca, de fapt, Washingtonul urmareste scoaterea Irakului, al doilea producator de petrol din OPEC, pe pe piata mondiala.

De ce? Pentru ca, explica expertul, citat de publicatia Vzgliad, o crestere a productiei de petrol irakian, unul dintre cele mai ieftine din punctul de vedere al costurilor, ar pune in dificultate proiectele americane de exploatare a petrolului de sist. "Se poate spune ca SUA chiar doresc ca productia irakiana sa scada, pentru a nu crea o presiune suplimentara asupra pietei petrolului", afirma analistul.